Waterstof als Drijvende Kracht voor Onze Toekomst

Alleen actie kan de belofte van waterstof waarmaken.

In een tijd waarin de gevolgen van klimaatverandering zich steeds duidelijker manifesteren en de druk om de CO2-uitstoot te verminderen groeit, wordt er naar een aantal verschillende middelen gekeken en waterstof is daar één van. Waterstof is niet alleen een nieuwe, schone en duurzame energiebron, het is een veelbelovende en dringend benodigde oplossing voor enkele van onze meest acute problemen. Nederland in zijn geheel moet stappen ondernemen om als land waterstof te nemen als energiebron, in plaats van dat het enkel voor bussen kan worden gebruikt. Waterstof zal een rol spelen in de energietransitie en daarom moet het ook op worden genomen in ons nationaal beleid en onze economie.

Waterstof, het meest voorkomende element in het universum, biedt een schone en duurzame energiebron die aanzienlijke voordelen met zich meebrengt. In het licht van klimaatverandering is de dringende behoefte aan emissiereductie overduidelijk. Het gebruik van waterstof in brandstofcellen voor transport, industrie en energieopwekking heeft het potentieel om de uitstoot drastisch te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Iets wat de komende jaren en op dit moment bij een aantal plekken rond zware industrie, zoals dat van het produceren van ijzer al duidelijk is.

Hoewel het verleidelijk is om waterstof te omarmen als een zilveren kogeloplossing, moeten we ons bewust zijn van enkele huidige uitdagingen. De kosten en efficiëntie van waterstofproductie en -opslag zijn nog steeds obstakels. Op dit moment wordt een aanzienlijk deel van de waterstof nog gemaakt uit fossiele brandstoffen, wat het milieuvriendelijke karakter van de energiebron aantast. Echter, de technologische vooruitgang in elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energiebronnen, biedt een veelbelovende oplossing voor deze problemen. Wanneer de vrije markt waterstof omarmt, zal deze technologie worden verbeterd en toegankelijker worden gemaakt, voor een wijder publiek. Zo zal het ook interessanter worden voor investeerders en zal het proces zich versnellen.

Het tegenargument, dat waterstof inefficiënt is, is niet ongegrond. Er zijn energieverliezen bij de productie, opslag en transport van waterstof, maar hetzelfde kan worden gezegd voor veel energiedragers. Bovendien zijn deze inefficiënties aan het afnemen naarmate de technologie zich ontwikkelt. Als we investeren in onderzoek en ontwikkeling, kunnen we de efficiëntie verbeteren en het potentieel van waterstof beter benutten. De voordelen van waterstof wegen zwaarder dan de nadelen. Het is een schone energiebron die kan bijdragen aan schonere lucht, verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, economische groei en werkgelegenheid. We kunnen de diversificatie van onze energiebronnen bevorderen en onze nationale energiezekerheid versterken. Bovendien kunnen we ons op het wereldtoneel positioneren als leiders in een groeiende en duurzame industrie.

Energieverlies bij Waterstofproductie en Hoge Temperaturen in de Mix

Een belangrijk aspect van waterstof als energiedrager is het energieverlies tijdens de productie, opslag en transport, dat momenteel rond de 34% ligt. Hoewel dit een uitdaging is, is het essentieel om te benadrukken dat vergelijkbare verliezen ook voorkomen bij andere energiedragers. Het verminderen van deze inefficiënties is een lopend proces en vereist voortdurende investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Het streven is om de productieprocessen te optimaliseren en de energieverliezen te minimaliseren.

Tegelijkertijd moeten we ook de rol van waterstof in het omgaan met hoge temperaturen erkennen. Waterstof kan als warmtebron fungeren in processen met hoge temperaturen, zoals in de zware industrie. Dit opent nieuwe perspectieven voor het verminderen van de uitstoot in sectoren die voorheen moeilijk te verduurzamen waren. Door waterstof op grote schaal te integreren, kunnen we niet alleen de uitstoot verminderen, maar ook bijdragen aan de modernisering van industriële processen.

Het streven naar een duurzame toekomst met waterstof als een integraal onderdeel van onze energiemix vereist een holistische aanpak. Het is een reis die zich richt op het verminderen van emissies, het bevorderen van energie-efficiëntie en het omarmen van nieuwe mogelijkheden, waaronder het gebruik van waterstof bij hoge temperaturen. Nederland heeft de kans om een voortrekkersrol te spelen in deze transitie, en de tijd voor actie is nu.

Stephan van der Linden

JOVD Groningen 2023