Iedereen moet vegetarisch worden

Het leven in een razendsnel veranderende wereld, waarin klimaat verantwoordelijkheid steeds meer centraal komt te staan, brengt de nodige veranderingen met zich mee. Waarin het keer op keer duidelijk wordt gemaakt wat de impact van de vlees- en vee-industrie op het klimaat heeft. Niet te min de impact die dit heeft op de miljarden onschuldige dieren die door de vleesmolen worden geworven.

De impact van de vleesproductie op ons milieu is ontzettend. De bezette landbouwgrond om veevoer te verbouwen, de uitstoot van broeikasgassen die de klimaatverandering versnelt en de vervuiling van ons water als gevolg van de veeteelt zijn ernstige zorgen. Als we onze planeet willen beschermen voor toekomstige generaties, moeten we de consumptie van dierlijke producten stoppen. De ecologische voetafdruk van vegetarische voeding is aanzienlijk kleiner, en dit is een kans die we niet mogen laten liggen.
Het is wel bekend dat de impact van de vleesproductie op het milieu immens is, het draagt 14.5% (wereldwijd) van de broeikasgasemissies bij en verbruikt veel water. Om een kilo rundvlees te produceren komt al snel 15.000 liter kijken, gebonden met de uitstoot van chemicaliën en mest kan dit leiden tot watervervuiling. Intensieve landbouwpraktijken, waaronder ook de veeteelt, dragen aanzienlijk bij aan het dramatisch verlies van biodiversiteitsverlies en habitatvernietiging. Het blijven eten van vlees is niet langer verklaarbaar met onze kennis en bewustwording van de gevolgen die dit heeft op het milieu. Het is onbegrijpelijk dat in een tijdperk waarin de gevolgen van klimaatverandering steeds maar duidelijker worden, mensen zich blijven vasthouden aan hun dieet dat bijdraagt aan deze problemen, die wij allen nu meemaken. De keuze voor vegetarische of plantaardige voeding is niet alleen gezonder voor onze planeet, maar ook voor de individuele gezondheid. Het wordt eens tijd dat we deze discussie eens serieus gaan nemen en onze eetgewoonten veranderen en een begin maken aan het te verminderen van de impact die ons dieet heeft op het klimaat.

Iedere maand, week en dag wordt het onnodig lijden van miljarden dieren voortgezet, door de meedogenloze vleesindustrie. Waarbij dieren als puur een product middel worden gezien en ze op een brute wijze aan hun einde komen. Iets wat niet met pen valt te beschrijven, de omstandigheden in deze hallen zijn dier-, en voor de consument, mensonterend. Ze worden in te kleine ruimtes gepropt die meer weg hebben van supermarkt vakken dan iets dat voor het leven van een dier geschikt is. De wreedheid die zich in deze productiehallen laat afspelen, is van ongekende omvang. Het is voor mij onbegrijpelijk dat deze wreedheid kan worden geweerd terwijl mensen van een maaltijd genieten is in mijn mening onbegrijpelijk.

Dit is hét moment om te handelen, om onze gewoonten en opvattingen te herzien en om samen te werken aan een wereld waarin het eten van dieren een verouderd idee is. Het is een wereld waarin we kunnen zorgen voor dieren, onze planeet en onszelf, zonder concessies te doen aan smaak of voedingswaarde. Laten we deze verandering aangaan en de weg effenen voor een vegetarische toekomst. Samen kunnen we een wereld creëren waarin het eten van dieren wordt vervangen door een ethischer en duurzamer alternatief, dat recht doet aan onze waarden en ons streven naar een betere toekomst voor alle levende wezens.

Vlees is een bron van voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamines, hoogwaardige eiwitten en heeft het een grote rol gespeeld als voeding voor de mensheid gedurende duizend jaar. Ook het voortzetten van de vleesindustrie wordt als essentieel gezien om de voedingsbehoeften van de wereldbevolking te bevorderen, daarbij met name diverse gebieden waar vlees een belangrijke voedingsbron is. Een ander populair arrangement is dat de vleesindustrie werkgelegenheid biedt voor veel mensen over de hele wereld en dat het zorgt voor economische groei in deze gebieden.
Ondanks dat vlees verscheidene voedingsstoffen bevat, zijn er verschillende alternatieven die een vergelijkbare voedingswaarde kunnen bieden, zonder de nadelige milieu-impact met zich mee te brengen. Plantaardige eiwitbronnen zoals, noten en linzen bevatten veel eiwitten en weinig verzadigd vet. Het stoppen van de vleesconsumptie en het doorzetten van diervriendelijke en bovendien duurzame landbouwpraktijken zal een druk op het milieu verminderen. Het vlees vervangen zal geen lastige klus worden, op dit moment bestaan er genoeg alternatieven om aan iedereen tegemoet te komen en worden er nieuwe technologieën uitgevonden zoals kweekvlees. Met een stijgende vraag naar een beter alternatief, zal deze industrie ook groeien en zo het verloren werk opvangen, van gigantisch banenverlies hoeft er geen sprake te zijn. Deze keuzes zullen een diervriendelijker, gezonder en duurzamer alternatief voor vlees bieden, het is naar mijn mening mogelijk om te stoppen met het eten van vlees en verder te gaan met betere alternatieven.

Het blijft voor mij hoogst opmerkelijk dat in onze moderne tijd, waarin we streven naar hygiëne, gezondheid en technologische vooruitgang, het toch zeer ironisch is dat we geregeld dezelfde eetgewoonten hanteren als de mensen van de middeleeuwen. Niet in de tafelmanieren, maar waar het vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd. Het blijft voor mij onbegrijpelijk dat deze praktijken, die zoveel impact hebben op het klimaat en het onafgebroken dierenleed, zo gemakkelijk worden goed gepraat aan de etenstafel. Het is hoog tijd dat we een doorslaggevende keuze maken en vleesproducten totaal van tafel halen. 

Stephan van der Linden